Strips

Lafebre’s Ondanks alles is charmant liefdesverhaal in spiegelbeeld

De voorkant van het album Ondanks alles toont de weerspiegeling van twee geliefden in een waterplas. Daarmee vat de Spaanse auteur Jordi Lafebre in één beeld zijn hele roman samen: het is het verhaal van twee geliefden dat door een spiegel wordt verteld: de lezer kijkt vanuit het nu terug in het verleden.

In het openingshoofdstuk van Ondanks alles komen de inmiddels bejaarde Zeno en Anita samen bij een brug in een niet bij naam genoemde stad. De twee zijn verliefd en wandelen door de regen. Het wordt al snel duidelijk dat ze hun hele leven op elkaar hebben gewacht. Zij vertelt dat ze haar familie inmiddels op de hoogte heeft gebracht van Zeno’s bestaan. Het hoofdstuk sluit af met een kus en de blijde verzuchting van de twee dat ze zich vanaf hier in een nieuwe fase van hun leven storten, zonder te weten hoe het afloopt.

In de negentien hoofdstukken die volgen neemt Lafabre de lezer steeds een stukje verder mee terug in de tijd. Hij houdt de vertelling begrijpelijk door in elke hoofdstuk iets te vertellen wat in een eerder hoofdstuk is aangestipt. Zo gaat het tweede hoofdstuk over het gesprek dat Anita met haar dochter heeft over Zeno. Op die manier wordt het verhaal van de twee geliefden in elk hoofdstuk een stukje verder ontrafeld. Met als rode draad de bouw van de brug waar de twee geliefden zich aan het begin van het album (en dus eigenlijk aan het einde van het verhaal) ontmoeten.

Was Ondanks alles een simpel lineair verteld verhaal geweest, dan was het een wat zoetsappige roman. Maar doordat Lafebre knap speelt met de opbouw van het scenario en het fenomeen tijd, is Ondanks alles veel meer dan dat. Het is een ingenieus bouwwerkje waarin de liefde die Zeno en Anita hun hele leven voor elkaar koesteren, invoelbaar wordt gemaakt voor de lezer.

Lafebres keuze om het verhaal achterstevoren te vertellen sluit ook aan bij een proefschrift waar hoofdpersoon Zeno al zijn hele leven aan werkt: het bewijs van de stelling dat de tijd ook terug kan worden gezet. Iets wat hij en zijn grote liefde Anita ook in hun echte leven proberen.

Met dit album bewijst Lafebre meer in zijn mars te hebben dan alleen sfeervolle, zwierige tekeningen maken. Al jaren verdient hij de kost als illustrator en maakt hij strips op scenario van anderen. Hoewel, anderen… vooral van Zidrou. Samen maakten zij onder andere de albums Lydie, La Mondaine en de reeks Mooie zomers. Maar nu bewijst Lafebre ook zelf een volwaardige beeldroman te kunnen maken.

Ondanks alles is een uitermate charmant, ja lief album, dat bijzonder geschikt is als medicijn tegen het chagrijn in deze tijd vol negatief coronanieuws en scheldende mensen op sociale media. Ondanks alles is een verhaal dat gaat over gewone mensen die door het leven allebei een andere kant zijn opgeslingerd en die desalniettemin altijd van elkaar zijn blijven houden. Niet meer en niet minder. Zelfs de grootste cynicus zal een warme glimlach niet kunnen onderdrukken als hij het album weer dichtslaat.

Jordi Lafebre – Ondanks alles. Uitgeverij Standaard. 152 pagina’s, harde kaft. € 29,95