Strips

Het Allerkleinste van Ridder en Dijkgraaf: voor de slimme nichtjes en neefjes van Nederland

Ga er maar aanstaan: een reis langs de bouwstenen van alles. Stripmaker Dirk Ridder kiest niet meteen de makkelijkste weg in zijn debuutstrip Het allerkleinste. Gelukkig weet hij zich geflankeerd door Robbert Dijkgraaf, de wetenschapper die zijn bekendheid verwierf bij De Wereld Draait Door. Hun samenwerking resulteerde in een informatief beeldverhaal, waarin Dirk de aangever is en Robbert de afmaker.

De stripfiguren Dirk en Robbert gaan in Het allerkleinste op zoek naar kleine deeltjes: Dijkgraaf gaf voor DWDD University college over minuscule deeltjes zoals cellen, moleculen, atomen en zelfs nog kleiner. In de strip, gebaseerd op dat college, wandelen de twee door de wereld van kleine deeltjes: een tocht langs een aantal van de bizarste fenomenen uit de wetenschap.

Op het omslag staat dat de tocht bedoeld is voor mensen van 9 tot 99 jaar. Het taalgebruik is inderdaad geschikt voor negenjarigen, al is het voor die leeftijd nog wel een tikje hooggegrepen. Twaalfjarigen met een beetje middelbareschoolkennis kunnen de informatie prima bolwerken. Of zij het hele album met gemak uitzitten is een ander verhaal: het informatieve is zo overdadig dat de jonge lezer snakt naar een rustmomentje.

Omdat de strip is gebaseerd op een college en het dus niet moet hebben van een avontuur of plot, leest het niet als een klassiek stripalbum. En welbeschouwd is het dat ook niet: het zijn de vragen van de nieuwsgierige Dirk die de vertelling voortduwen. Af en toe zal met name de jonge lezer zich even achter de oren krabben, als Dirk het zojuist geleerde samenvat alsof daarmee alles is verklaard, bijvoorbeeld als we via het biljardste deel van een atoom en het gegeven van de lege ruimte uitkomen bij de volgende conclusie: dus ik gebruik atomen om moleculen te maken en moleculen om dingen als cellen, pizza’s en stiften te maken? Robbert: correct!

De tekeningen van Ridder zijn gedienstig: ze zijn helder en eenvoudig. De illustratieve aanpak zorgt voor een rustige paginaopmaak, die past bij het verhaal. De figuren Dirk en Robbert zitten qua uitstraling tussen die van Barbara Stok en Tom Gauld in: dunne mannetjes met bolvoetjes en vier vingers. Omdat Robbert brildragend is, zien we geen emotie of enthousiasme in zijn gezicht. Terwijl hij juist een sprekend gezicht heeft waarmee veel te doen is. Het zijn keuzes.

Met een eerdere versie van deze strip studeerde in 2018 Dirk af aan de opleiding Comic Design van de ArtEZ hogeschool in Zwolle. Het allerkleinste leverde hem de Debutanten Award 2019 van het Debutantenfonds Beeldverhaal op. Die prijs maakte het Ridder mogelijk om zijn album te perfectioneren en uit te geven. Dat het niet verschijnt bij een van de traditionele stripuitgevers maar bij New Scientist, uitgever van het gelijknamige tijdschrift, is een slimme zet. In die hoek zal het album op meer bijval kunnen rekenen – net als bij lezers van Kijk en Quest Junior. Daar waar de slimme nichtjes en neefjes rondhangen, zeg maar.

Dirk Ridder – Het allerkleinste. New Scientist. 72 pagina’s. € 14,99.