Strips

Man & Kerel, het nostalgische experiment van Stefan van Dinther

Met Man & Kerel als stripfiguren waagt Oogachtend zich op het pad van de meer experimentele strip. Net als in de boeken van zijn voormalige Eiland-kompaan Tobias Schalken, kenmerkt ook het werk van Stefan van Dinther zich door een sterke focus op het experimenteren met het medium. Waar Schalken zich sterker ent op andere kunstdisciplines en die binnenbrengt in zijn stripwerk, refereert van Dinther, zeker in deze Man & Kerel sterker aan de klassieke stripverhalen. Zo passeren de typische Vlaamse strips uit de jaren ’50 en ’60 expliciet de revue.

Eigenlijk zegt de titel al veel over de inhoud. Man & Kerel zijn geen stripfiguren in de klassieke zin, ze spelen stripfiguren. Ze acteren alsof ze in een strip een rol spelen. Net daarin zit ook de charme van dit boek. Geregeld maakt Van Dinther meta-grapjes over de clichés van de strip. Er passeren spelletjes met de vakjes en de structuur van de prenten. Qua kleuren en typografie houdt van Dinther het ook allemaal bijzonder strak en esthetisch, wat Man & Kerel in de vakkundige handen van uitgeverij Oogachtend tot een bijzonder object maakt. Een liggend boek in harde kaft met een sprekende, felblauwe kaft springt meteen naar voor op de tafel met nieuwigheden in de stripwinkel. Alle schreeuwerige covers vol vliegtuigen, cowboys en trollen worden terstond naar de achtergrond geduwd.
Hoewel Stefan van Dinther al sinds het einde van de jaren ’90 actief is als stripmaker, is zijn oeuvre in omvang nog redelijk beperkt. In de eerste jaren na het debuut van Eiland in 1997 publiceerde hij samen met Tobias Schalken (en initieel ook met Eric van der Heijden) verschillende nummers van dit magazine. Het derde nummer verscheen bij Bries in 2000 en was voor het eerst ook Engelstalig. Die verandering van taal beklemtoonde meteen ook het internationale karakter van het werk van van Dinther en co. Zo verscheen het vijfde (en voorlopig laatste) nummer van Eiland zelfs in het Frans, bij uitgeverij Fremok. Naast Eiland publiceerde van Dinther een eigen graphic novel, CHRZ. Sindsdien verschenen Man & Kerel op geregelde tijdstippen in Vrij Nederland en Zone 5300, waarvan nu een bundeling gemaakt werd.

Van Dinthers site leert ons dat hij ook scenario’s schrijft voor Donald Duck, maar ook dat hij al sinds 2010 les geeft aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en dat hij in het verleden ook als computerprogrammeur actief was. In combinatie met CHRZ en Man & Kerel maakt dit zijn palmares tot een voorbeeld van eigenzinnigheid. Toch biedt Man & Kerel een mooi weerwoord op het eerdere werk van van Dinther, dat eerder cerebraal en soms afstandelijk was. Hierdoor was het bij zijn werk in Eiland en zeker CHRZ moeilijk om je als lezer in te leven en bleek het experiment weinig te begeesteren. In Man & Kerel combineert van Dinther een zachter experiment met humor en meer toegankelijke tekeningen. Dit geeft Man & Kerel kansen om een ruimer publiek aan te spreken. Met de piekfijne uitgave van Oogachtend krijgt het boek hiertoe alle kansen.

Stefan van Dinther – Man & Kerel als stripfiguren. Oogachtend. 65 pagina’s, hardcover. € 22,00.