Comics

Billen, billen, billen. Eindeloos lachen om billen

scene but not heardFijnproevers van delicate humor die de afgelopen twintig jaar niet op Sam Henderson zijn gestuit, kunnen met het verschijnen van het veertiende nummer van zijn tijdschrift Magic Whistle de schade ruimschoots inhalen. Tegelijkertijd en ter gelegenheid van zijn porseleinen jubileum verschijnt bij Alternative Press de bundeling Scene but not heard, Hendersons tekstloze bijdrage aan nota bene de tijdschriften van Spongebob Squarepants.

Groter kan het verschil niet zijn. Waar Henderson, die we met een beetje fantasie een kruising tussen Gummbah, Urbanus, Andy Kaufman en Benny Hill noemen, in zijn onregelmatig verschijnende Magic Whistle vooral grappen maakt over billen, vieze woorden van lettervermicelli (‘That’s why they call me Dirty Danny’), prankcalls en een man die al sinds mensenheugenis vastzit in het kattenluikje van zijn eigen voordeur; daar verkent hij de wetten van de strip met Scene but not heard: een tekstloze serie over een man en een beer die elkaar verrassen met loshangende kaders, verdwijnende lijnen en perspectiefwisselingen. Noem het gerust goochelen met beeldverhalen. Als de beer het streepje van de broekband van de man afpakt, staat deze in zijn nakie. Dat idee.

The Magic Whistle begon in 1993 als smallpressblaadje dat Henderson in eigen beheer uitgaf. Van de eerste reeks verschenen twaalf nummers, waarna de telling opnieuw begon. Onvermoeibaar, in een middelbare-schoolstijl en voor een zeer select publiek werkt Henderson aan zijn oeuvre, overigens niet steeds met volle overtuiging: zijn misnoegen over het ontbreken van erkenning of zelfs een doorbraak steekt hij niet onder stoelen of banken. Wanneer zou men eindelijk eens zijn genialiteit inzien? In een hilarisch interview met the Comic Journal laat hij luid en duidelijk weten niet te snappen hoe het kan. Billen, wie kan daar nu niet eindeloos om lachen? Of snobistische Fransozen, die zijn toch altijd grappig? Voor Henderson en zijn fans is de wereld zo helder als bouillon. Gelukkig wel.

Sam Henderson – Magic Whistle 14, Alternative Press, 3,95
Sam Henderson – Scene but not heard, Alternative Press, 11,95