Comics

Transformers: Robots in disguise ultiem geslaagd: boeiend verhaal, sympathieke personages en over de top actie

Kan een comic over de strijd tussen Autobots en Decepticons in 2024 nog potten breken? Ja. Volmondig ja, zelfs. De Transformers hebben dankzij Robert Kirkman (The Walking Dead, Invincible) een nieuw onderkomen gevonden bij Image en met Daniel Warren Johnson (Murder Falcon, Wonder Woman: Dead Earth, Do A Powerbomb!) een schrijver/tekenaar die een franchise gered heeft van de sloop en heeft getransformeerd tot een strip die maandelijks beter verkoopt dan Batman en Spiderman.

Sinds 1984 zijn er continu Transformer comics op de markt gebracht. Marvel had de rechten tot 1993. IDW gaf hun versie van de reeks uit van 2003 tot 2022. Daarna kocht Robert Kirkman de licentie van speelgoedfabrikant Hasbro. Hoewel Kirkman inmiddels wel bewezen heeft niet alleen creatief, maar ook zakelijk een goede neus voor succes te hebben, leverde dit wel wat verbaasde reacties op: wat moest de bedenker van eigen creaties als The Walking Dead en Invincible met een licentie? Van Kirkman is juist bekend dat hij het werken voor Marvel verschrikkelijk vond vanwege het keurslijf waarbinnen hij zich moest begeven. Niet alleen dat, maar Transformers was de laatste jaren bij IDW een uitgebluste titel met een enorm complex en traag verhaal. Kocht Kirkman geen kapotgereden occasion met veel te veel kilometers op de teller? Zeker omdat hij naast Transformers ook de licentie van G.I.Joe binnenhaalde.

En daar zat dus ook een plan achter: het Energon universum. Dit is een ‘nieuw’ universum in de comicwereld waarbinnen G.I. Joe, Tranfsformers en Kirkmans eigen titel Void Rivals opereren. Alle titels zijn afzonderlijk te lezen, maar er is sprake van enige crossover (en het zal niemand verbazen als dit over een jaar of twee leidt tot een comic evenement waarin alle verhaallijnen samenkomen).

Voor Transformers had Kirkman ook meteen een tekenaar/schrijver in gedachten: Daniel Warren Johnson. Als iemand bewezen heeft de ziel terug te kunnen brengen in een comic is hij het wel. Johnson wilde daarbij wel meer vrijheid dan dusver mogelijk was binnen de licentie. Daarover is onderhandeld met Hasbro en uiteindelijk mocht Johnson aan de slag.

‘Zijn’ Transformers beginnen weer bij de basis: de Autobots vluchten van hun planeet en komen met hun vijanden terecht op aarde. Een verhaal dat iedereen kent van de tekenfilms en films. Maar Johnson laat al vanaf de eerste pagina’s zien wat een tekenaar kan als hij meer vrijheid krijgt. Zo sneuvelt al heel snel een van de meest geliefde autobots, vloeit er veel meer bloed dan normaliter en is er echt sprake van karakterontwikkeling bij zowel de robots als de mensen.

Naast een script in snel tempo, is het ook weer genieten van de dynamische op manga gebaseerde tekenstijl van Johnson. Zijn soms wat grove lijnen lijken gevoelsmatig totaal niet te passen bij de toch wat statische tekenstijl van de Transformers, zoals we die kennen van de tekenfilms en de eerdere comics. Maar juist dat maakt deze nieuwe comic ook wel zo verfrissend. Alles wat fout is gegaan in de overgeproduceerde Transformer films gaat goed in deze comic: een boeiend verhaal, sympathieke personages en over de top actie.

In navolging van het succes van deze Transformer-reeks zijn inmiddels ook de nieuwe G.I. Joe comics een doorslaand succes. Ook worden de Teenage Mutant Ninja Turtles opnieuw gelanceerd met Jason Aaron (Thor, Scalped, Punisher) als schrijver en is er zelfs een nieuw deel verschenen van Biker Mice From Mars. Comics gebaseerd op speelgoed zijn dus weer helemaal terug van even weggeweest. En ook al is hier sprake van een geoliede marketingmachine zoals eerder beschreven in de recensie over The He-Man Effect, deze eerste Transformers is een ultieme zomerblockbuster.

Daniel Warren Johnson & Mike Spicer – Transformers: Robots in disguise. Image. 144 pagina’s. $16.99