Strips

De klassieker De wereld van Sofie in een onherkenbaar, verfrissend jasje

De wereld van SofieMeer dan 50 miljoen exemplaren verkocht de Noorse kinderboekenschrijver Jostein Gaarder van zijn boek De wereld van Sofie. Het is een simpele introductie op de geschiedenis van de filosofie verpakt in een verhaaltje waarin het meisje Sofie Amundsen anonieme kaartjes krijgt met daarop vragen over de zin van het leven. Het zet haar aan het denken over zichzelf en de wereld om haar heen en gaandeweg krijgt ze van de anonieme afzender hele verhandelingen over hoe beroemde filosofen in het verleden tegen dergelijke vragen aankeken. Omdat Gaarder in korte teksten op een begrijpelijke manier uitleg geeft over het werk van filosofen van Plato tot Sartre, werd het boek vooral erg populair onder volwassenen.

De wereld van SofieZo ook bij de Belgische schrijver Vincent Zabus (bekend van onder andere de kinderstrip Anna Knots en het vorig jaar bij Dark Horse verschenen The Shadows). Hij studeerde filosofie en letteren toen hij het boek leerde kennen. En ook de Franse tekenaar Nicoby (pseudoniem van Nicolas Bidet) heeft dankzij Jostein Gaarders boek meer begrepen van filosofie, zo vertelt hij in een folder die reclame maakt voor zijn met Zabus gemaakte verstripping van De wereld van Sofie.

Wie het boek gelezen heeft, weet dat het niet simpel in beelden is om te zetten. Gaarder wisselde de belevenissen van Sofie immers af met weliswaar beknopte, maar voor de wetten van een goed beeldverhaal altijd nog erg lange verhandelingen over filosofen. Daarnaast speelt hij met de wetten van de roman doordat (spoiler alarm voor wie het boek ooit nog wil lezen) Sofie er langzaam achter komt dat ze een personage is op papier.

De wereld van SofieZabus en Nicoby slagen er echter knap in om van dit eerste deel van deze De wereld van Sofie-verstripping (het tweede, afsluitende deel staat gepland voor oktober 2023) een bijzonder leesbare strip te maken. De uitleg over diverse filosofische stromingen is af en toe erg summier waardoor het niet altijd even simpel te begrijpen is, maar eerlijk is eerlijk: dat was in Gaarders oorspronkelijke boek ook al een euvel.

Wat deze verstripping zo de moeite waard maakt, is de manier waarop de auteurs het boek zich volledig eigen hebben gemaakt. De wereld van Sofie is niet, zoals helaas veel andere verstrippingen, een beknopte versie van het boek voorzien van plaatjes. Het is daarentegen een origineel en speels beeldverhaal waarin het oorspronkelijke verhaal op een volledig nieuwe en frisse manier wordt herverteld.

De wereld van SofieZoals Philémon het ooit deed in de gelijknamige stripreeks van Fred, speelt ook dit personage Sofie met de wetten van het medium door uit kaders te treden, terug te kijken op eerdere plaatjes op de pagina, en in letters te klimmen. De auteurs slagen er in het origineel te doen vergeten door iets volkomen eigens neer te zetten. En het is ook nog eens een uiterst vlot te lezen filosofieles geworden. En net als Gaarders boek destijds is deze versie van De wereld van Sofie zowel voor kinderen als voor volwassenen het lezen waard. Erg knap gedaan.

Vincent Zabus en Nicoby – De wereld van Sofie 1: De filosofie van Socrates tot Galileï. Scratch Books. 264 pagina’s. harde kaft. € 24,95