Strips

Een dom gekozen titel kan een heel album verpesten

Ook ervaren stripmakers begaan wel eens een blunder wanneer ze een nieuw album uitbrengen. Helaas is dat het geval met De man die de wereld bedacht.

De Fransman Rodolphe Daniel Jacquette is een veelschrijver. Al decennia schrijft hij degelijke avonturen- en detectiveverhalen, zoals Villa Duisternis met Ferrandez of De negen van het godshuis met Nathalie Berr. Van riddersstrips (De hemelsluizen) tot fantasy (Taï Dor), alle genres heeft hij al eens uitgeprobeerd. Nooit heel vernieuwend, wel gedegen.

Het grote succes kwam nadat hij begin jaren ‘90 begon samen te werken met de Braziliaanse tekenaar Léo (pseudoniem van Luiz Eduardo de Oliveira). Eerst was er hun verrassende western Trent over een Canadese mountie, daarna volgde de succesvolle avonturenreeks Kenya, die na de eerste reeks van vijf albums verder werd getekend door Bertrand Marchal.

Marchal is zo’n veeltekenaar die leest-in-een-half-uurtje-lekker-weg-strips maakt die zelden lang beklijven maar die ook nooit echt teleurstellen. Een ambacht dat hij leerde met het tekenen van de decors voor de strip Charly van Magda en Lapière, alvorens hij met Rodolphe een aantal hap-slik-weg-strips maakte als Memphis.

Hun nieuwe project is het op zichzelf staande album De man die de wereld bedacht. Hoofdpersoon is ruimtevaarder John Bowman die op een vakantie-eiland voor militairen wat tot rust komt. Er woedt een oorlog met buitenaardsen die de aarde aanvallen en het is maar zeer de vraag of de mensheid het gaat overleven. Bowman lijdt aan nachtmerries sinds hij op een missie in aanraking kwam met een zwart ‘iets’. 

Het album is wat je mag verwachten van deze twee auteurs: een snufje romantiek, gedoseerde actie, verzorgde plaatjes en een beetje mysterie. Normaal genoeg ingrediënten voor een uurtje ontspanning, ware het niet dat de ontknoping van het verhaal al op het omslag wordt verklapt. De titel van het album is tevens de clou van het scenario, waardoor voor een beetje snuggere lezer de spanningsboog al is verdwenen op het moment dat de hoofdpersoon ten tonele komt.

Doodzonde en raar dat een ervaren schrijver als Rodolphe zo’n fout maakt. Met een minder poëtische titel had het album naast alle ingrediënten die horen bij een avonturenstrip als dit ook nog een verrassend einde gehad en was er weinig op aan te merken geweest. Nu zit je als lezer vooral te wachten op het einde dat je verwacht.

Rodolphe en Marchal – De man die de wereld bedacht. Standaard Uitgeverij. 80 pagina’s. harde kaft. € 19,99