Strips

Driftwereld is krachtig verhaal met subliem getekende, praatgrage dieven en trollen

Driftwereld_1_omslagOnlangs verscheen Driftwereld 1 van de Belgische stripmaker Ken Broeders (bekend van de historische strip Apostata) bij Uitgeverij L, na voorgepubliceerd te zijn geweest in Eppo. Dit eerste deel, dat de titel ‘Een verhaal over dieven en trollen’ meekreeg, vormt de aftrap van een hagelnieuwe high fantasy trilogie. Het verhaal speelt zich af in een gebied met dezelfde naam; een fictief landschap ‘waar elfachtigen, trollen en vele andere rassen een thuis hebben gevonden.’ Het noorden van het rijk is verstedelijkt en vredig, maar het wilde, primitieve zuiden wordt steeds verder ingenomen door een wreed trollenleger onder leiding van de matriarch Moeder K’nosser. Het is in een tempel in het zuidelijke deel van het rijk dat een schelmachtige elf met de (moeilijk uitspreekbare) naam Dellrick Twotter aan een touw het verhaal binnen komt zwieren. Hij is een doorgewinterde dief, door Moeder K’nosser erop uitgestuurd om een kostbaar, magisch juweel te stelen van de nek van een mummie. Maar het duurt niet lang of er doemt concurrentie op in de vorm van Ysabeau, een jonge vrouw die in de macht van weer een andere oude feeks verkeert; een vierarmige heks met spinachtige trekken. Ysabeau naar Driftwereld sturen blijkt een foutje van de oude spin, want de jonge vrouw weet aan haar greep te ontkomen en neemt samen met Dellric Twotter de benen. Samen rennen zij het avontuur tegemoet.

Met de bijdehante, grofgebekte Dellric Twotter – hij bestaat vooral uit een mond met enorme tanden – heeft Ken Broeders een aansprekende protagonist gecreëerd. Twotters twijfelachtige curriculum vitae en opportunistische levenshouding zetten de toon in het verhaal en zijn branie en inventieve scheldpartijen hebben een sterk komisch effect. De rossige en rondborstige Ysabeau (zij doet een beetje denken aan de (super)heldin Roodhaar, alleen heeft ze meer kleren aan en heeft ze – gelukkig – een eigen naam, in plaats van dat zij slechts wordt aangeduid met een aspect van haar voorkomen) dient hierbij vooralsnog als aangever. Het zal interessant zijn te zien hoe haar karakter zich in de loop van het verhaal ontwikkelt. Maar mijn persoonlijke favoriet is nu al Moeder K’nosser; een reusachtige, rondbuikige trol die, slechts gekleed in een lendendoekje, in haar troonzaal op haar gat zit en die – als ze niet bezig is andere volken te onderwerpen – haar tijd vult met eten, drinken en orgies. Hopelijk gaan we nog veel met haar meemaken.

Met Driftwereld is het fantasy-genre een denkbeeldig universum rijker. Het is een wereld met deels originele wezens en – zoals gebruikelijk in het genre – deels oude bekenden zoals trollen, heksen en tovenaars. Maar deze oude bekenden worden op een authentieke wijze benaderd en ingevuld. En hoewel veel verhaalelementen, zoals een verloren schat en de strijd tussen mensen en elfen, verre van nieuw zijn, wordt het verhaal trefzeker verteld. De arena waarin alles zich afspeelt is wel wat ambigue: de naam ‘Driftwereld’ doet vermoeden dat het hier een zwevend rijk betreft, maar vooralsnog zijn het vooral Twotter en Ysabeau die, zittend op rotsblokken en prehistorische vogels van actie naar actie ‘zweven’. Maar misschien was dat het idee?

driftwereld-01De grote kracht van Driftwereld is het tekenwerk, waarbij de tekst veelal goed aansluit. De dialogen zijn wel vaak ‘on the nose’; personages zeggen precies wat ze denken, of wat er op dat moment met hen gebeurt. Dat doet de dynamiek van het verhaal meestal geen goed. Dat is jammer, want Ken Broeders verstaat nu juist de kunst om handelingen zeer overtuigend weer te geven. Dat geldt trouwens ook voor gezichtsuitdrukkingen. Hierdoor worden emoties, ook heel subtiele, duidelijk zichtbaar. Uitgebreid exposé in woorden is niet nodig, de tekeningen vertellen het verhaal al op sublieme wijze.

In Driftwereld 1 worden verschillende verhaallijnen uitgezet. Zo zijn er diverse schurken te verslaan, is er meer dan één schat te winnen en moet er ook nog een zusje gered worden. Ken Broeders lijkt materiaal in overvloed te hebben gehad, meer dan voldoende voor een drieluik. Wellicht zelfs genoeg voor een serie?

Ken Broeders – Driftwereld 1: Een verhaal over dieven en trollen. Uitgeverij L. 48 pagina’s softcover. € 8,95.