Carbeau-3-omslag
Strips

Carbeau 3 is degelijk geschreven en goed getekend met humoristische details

Carbeau-3-omslagAuto’s en strips vormen een goede combinatie. Er zijn al heel wat strips gemaakt waarin auto’s de hoofdrol spelen. De laatste tijd is er in de strip veel aandacht voor oldtimers. Ook de serie Carbeau, Barones & Bolides, wemelt van de oldtimers. Berlinetta barones de Carbeau (Berli) heeft een landgoed geërfd en een autopark met daarin prachtige, oude auto’s. In de eerste twee delen gaat het om een gestolen auto en om een race die gedwarsboomd wordt. In deel 3, Grosser Mercedes 770 k, draait alles om een legendarische Mercedes. 

Wereldnieuws

Berli blijkt, zonder dat ze het weet, de enige aandeelhouder te zijn van Wereldnieuws, een boulevardkrant die zich ook manifesteert op andere media. Het blad verkeert in financiële moeilijkheden en Dyan Soulcon, hoofdredacteur en uitgever, vraagt om een financiële injectie. Dat is Berli helemaal niet van plan. Sterker nog, ze wil zich uit het blad terugtrekken.

Het gevolg is dat Soulcon een lastercampagne tegen haar start. Zo zou ze een auto in haar bezit hebben (de bewuste Grosser Mercedes) die nog aan Hitler toebehoord had. Daarmee wordt niet alleen Berli verdacht gemaakt, maar ook haar grootvader. Zou die in de oorlog fout zijn geweest? Er is wel een foto bekend waarop hij een vreemd uniform draagt. En de kunstwerken die ze geërfd heeft, deugen die wel? Of zijn die eigenlijk Joods eigendom?

Intussen zit Soulcon niet stil. Hij heeft contact gezocht met extreem-rechtse jongeren, die er niet altijd even frisse methoden op nahouden.

Berli gaat op onderzoek uit. Ze probeert haar naam en die van haar grootvader te zuiveren en als dat niet mogelijk is, is ze bereid ervoor te boeten. Maar de waarheid moet in ieder geval boven water komen.

Carbeau 3

Grosser Mercedes 770 k is een spannend avontuur over een auto die werkelijk bestaat. In 2018 kwam de bewuste  Mercedes van Hitler te koop en er kwam een bod van zes miljoen euro, maar de eigenaar haalde de auto weer uit de verkoop. Mogelijk is dat de aanleiding voor de scenarioschrijver geweest.

Scenario

Het scenario van Noël Ummels zit goed in elkaar: er is een probleem dat opgelost moet worden (weerstand bieden aan een lastercampagne) en iets wat uitgezocht moet worden (hoe zit het met het verleden van opa?). Je weet in welke problemen de hoofdpersoon verkeert en als lezer hoop je dat ze die het hoofd kan bieden.

Het verhaal heeft ook wel kantjes die overdreven of eenzijdig zijn (Soulcon is een onversneden schurk), maar het gegeven is niet onwaarschijnlijk. Daarbij krijgen we ook nog eens een mooi voorbeeld van de invloed van de media en de gevolgen van fake news.

De verwikkelingen maken het verhaal spannend, maar de toon blijft licht. Dat komt door de manier waarop Berli reageert (zij laat zich niet zo gemakkelijk uit het veld slaan), maar ook door de humor. Een running gag is dat achtervolgers Berli en haar maatje Logan uit het oog verliezen en bovendien hun auto in de prak rijden. Ook sommige figuren doen humoristisch aan: een graaf die volstrekt onordelijk leeft en een gedistingeerde historicus die een ongeïnteresseerde, gamende jongeman als vriendje heeft.

Carbeau 3

Tekeningen

Voor de autoliefhebber zijn er natuurlijk weer verschillende auto’s te bewonderen, getekend door Eric Heuvel, die dat in zijn strakke stijl goed kan. Een enkele keer fronste ik mijn wenkbrauwen: een riem die verkeerd in een broek zit, een burgemeester die bij een niet-officiële gelegenheid zijn ambtsketen draagt, Berli die een glas wijn bij de bol vasthoudt en niet bij de steel – dat vond ik allemaal niet zo waarschijnlijk. Soulcon draagt een bril zonder pootjes, wat me niet zo handig lijkt, maar daar zal wel om esthetische redenen voor gekozen zijn.

Ook in het scenario zitten wel kleinigheidjes waarover te zeuren valt. Een hoofdredacteur van een boulevardblad die iets tegen mobiele telefoons heeft? De journalisten kunnen echt niet zonder, ook niet bij andere bladen dan het Wereldnieuws. Dat er in een demonstratie van neo-nazi’s alleen maar ‘Bloed en bodem!’ geroepen wordt, geloof ik ook niet. Ik geloof zelfs dat dat überhaupt niet geroepen wordt.

Maar laten we daar verder niet over mekkeren. Deel 3 van Carbeau is gewoon een degelijk verhaal dat met snelheid wordt verteld en dat goed getekend is. Het formaat van het album is voor een softcover best groot, zodat de tekeningen mooi uitkomen. De inkleuring trekt niet de aandacht, maar is dienstbaar aan het verhaal en dus functioneel. De heldere tekeningen van Heuvel behouden daardoor hun rust en overzichtelijkheid. 

Wie de tekeningen nader bekijkt, komt humoristische details tegen: tussen de schilderijen van Berli zijn ook afbeeldingen van January Jones, er rijdt ergens een vrachtwagen van Uitgeverij L rond, op een muur is de naam van het stripblad Métal Hurlant geschreven en meer nog. Genoeg te ontdekken!

Noël Ummels & Eric Heuvel: Carbeau 3 — Grosser Mercedes 770 K. Uitgeverij L. 48 pag. softcover, € 8,95