Strips

Westernverhalen van Blueberry graven een spade dieper

Soms raak ik het spoor een beetje kwijt in alle uitgaven van de strip Blueberry. Erg is dat niet. Veel delen heb ik indertijd gelezen toen ze als album met slappe kaft uitkwamen. Niet alle verhaallijnen staan mij daarbij helder voor ogen, maar zo gauw ik even in een album zit, pak ik de draad weer op.

Uitgeverij Sherpa geeft verschillende Blueberry-uitgaven uit, waaronder de serie Mister Blueberry, die vijf delen omvat. Intussen zijn deel 3 en 4 verschenen: Geronimo de Apache en Duels in OK Corral. Zoals we al zagen bij het uitkomen van de eerste twee delen: wonderschoon uitgegeven, op groot formaat, met linnen rug en een losse prent en in strak zwart-wit.

Sommigen zullen de inkleuring missen en dat snap ik wel. Maar bij lezing blijken de niet ingekleurde prenten als vanzelf uit te nodigen tot nader bekijken. We zien half weggegumde potloodlijntjes, stukjes die ingeplakt zijn, keuzes die bij nader inzien zijn gemaakt. Alsof we zo dichter bij de tekentafel van Giraud komen en hem direct aan het werk zien.

Na het aanbrengen van het zwart zijn de nuances behouden gebleven. We zien hoe de penseel het zwart heeft aangebracht, waar het helemaal dekkend is en waar het papier erdoorheen schemert. Ook wie de verhalen al gelezen heeft, kan er nog genoeg van genieten door willekeurige tekeningen nauwkeurig te bekijken en zich te verwonderen over de hand van de meester.

Voor Blueberry stond de acteur Jean-Paul Belmondo model. In deze delen komt het hoofd van Blueberry smaller over en ook de ruige uitstraling die hij vaak heeft, lijkt wat meer van rafelranden ontdaan. Blijkbaar was Giraud aan zo’n soort Blueberry toe.

Voor op de kaft staat nog steeds de naam van Jean-Michel Charlier, maar die was al overleden toen deze delen verschenen, respectievelijk in 1999 en 2003. Giraud was voor zowel de tekeningen als het scenario verantwoordelijk.

In aansluiting op de vorige delen is gekozen voor de raamvertelling: het verhaal van Blueberry in het heden (waarin hij voor een groot deel van het verhaal op bed ligt te herstellen van zijn wonden) en het verhaal dat hij vertelt aan de man die over Blueberry’s leven wil schrijven. Ook binnen die twee verhalen zijn verschillende nevenlijntjes aan te wijzen, die Giraud goed in de hand houdt.

Deel 4, Duels in OK Corral, eindigt bij vlak voor een dramatisch hoogtepunt: Wyatt Earp en zijn helpers begeven zich naar de OK Corral. Hoewel enkele sluipschutters al zijn uitgeschakeld, weet je dat er nog steeds iemand op de loer ligt en dat ze in een hinderlaag dreigen te lopen. Hoe dat uitpakt, zal te lezen zijn in het laatste deel, Dust, dat eind dit jaar verschijnt.

Blueberry is een iconisch personage en zowel grafisch als psychologisch interessant. Een man die de duisternis, ook die in zichzelf, niet schuwt. Ik heb niets tegen eenvoudige westerns met goeden en kwaden, waarbij de cowboy met de witte hoed wint, maar de verhalen over Blueberry graven een spade dieper: hij is weliswaar een personage, maar je ontmoet hem als een mens. Meestal wil hij het goede, maar hij weet ook dat hoe je je ook opstelt in het leven, je altijd vuile handen zult moeten maken.

In afwijking van de eerste twee delen hebben deel 3 en 4 een bonus: bij Geronimo de Apache zijn dat schetsen en groot weergegeven uitsneden. Bij Duels in OK Corral is dat een geheel nieuw begin van een album, als een alternatieve versie. Daardoor zijn deze albums dikker geworden, maar is de prijs toch hetzelfde gebleven.

Giraud – Mister Blueberry, 3. Geronimo de Apache / 4. Duels in OK Corral. Sherpa. 56 pagina’s hardcover per deel. € 39,95. Met losse prent.