Gene Luen Yang TED Talk
Berichten

TED Talk: Comics belong in the classroom

De Amerikaanse stripmaker Gene Luen Yang brak door in 2006 met American Born Chinese, dat niet alleen een Eisner Award won, maar ook als eerste strip genomineerd werd voor de National Book Award, Young People’s Literature.
In 2013 gooide hij opnieuw hoge ogen met Boxers & Saints waarin de Bokseropstand wordt verteld vanuit het perspectief van twee kinderen. Twee jaar later begon hij met Secret Coders, een avonturenreeks voor kinderen, waarin de basisprincipes van programmeren worden uitgelegd.

Reden genoeg voor de National Library of Congress (een soort Koninklijke Bibliotheek van de VS) om Yang in 2016 als eerste stripmaker de titel van Ambassador of Young People’s Literature te geven. In datzelfde jaar werd hem gevraagd om een TED Talk te geven.

Zeventien jaar lang was Yang niet alleen stripmaker, maar ook docent. In zijn TED Talk laat hij een aantal mooie praktijkvoorbeelden zien van hoe hij de educatieve en innovatieve mogelijkheden van strips in zijn lesprogramma toepaste. Hij legt uit op welke punten strips een bijdrage kunnen leveren en hoe ze studenten helpen bij het leren van complexe lesstof.

Daarnaast bespreekt hij waarom strips zo lang ver weg zijn gehouden van onderwijsinstellingen. Hij gaat daarvoor zestig jaar terug in de tijd, met de onafwendbare introductie van dr. Fredric Wertham, wiens overijverige werk uiteindelijk leidde tot de oprichting van comicswaakhond Comic Codes Authority (CCA).

Tijden veranderen zoals Yang laat zien: er is een zinnige en belangrijke rol weggelegd voor strips in de les.