Strips

Limbo – Lux in Tenebris is grafisch orgasme dat veel van de lezer vraagt

De laatste tijd regent het debuutstrips in stripland en die zijn vaak prachtig uitgegeven. Schitterend verzorgde hardcovers worden ons naar het hoofd geslingerd. Ook Limbo – Lux in Tenebris bezorgde mij zo een flinke buil. Het is een feilloos getekend en tekstloos beeldverhaal.

Stephan Louwes heet hij. Die tekenaar die sommige mensen ‘de opvolger van Rosinski’ noemen. Dat is niet onbegrijpelijk. Zijn stijl heeft de mooie arceringen, het uitgepuurde zwart-wit en de uit kriegelige lijntjes opgetrokken natuurlandschappen gemeen met Poolse Gregor. Zelfs de genres en onderwerpen waar Louwes zich aan waagt lopen gelijk: Fantasy en science-fiction, met (veel) meer nadruk op magie dan op technologie.

Louwes kan tekenen, dat staat buiten kijf. Limbo is een grafisch orgasme. Met paginagrote tekeningen vertelt Louwes daarin een nogal bijbels aandoend verhaal dat zich af lijkt te spelen op een verre planeet.

Met handigheidjes zoals een camerastandpunt dat niet verandert maar wel tientallen jaren in beeld brengt en een symbolisch aangewende inkleuring geeft Louwes zijn verhaal een nog epischer elan.

De appreciatie van het verhaal zal voor elke lezer verschillen. De afwezigheid van tekst vergt immers veel van de lezer. Wie dat wil is met vijf minuten door het boek heen. Wie weinig empathie of verbeelding heeft zal niets meer kunnen concluderen dan dat de tekeningen echt wel supervet zijn. De iets filosofischer aangelegde lezer kan echter zoveel op het boek projecteren dat het de grote Russische schrijvers tot krabbelaars reduceert.

Dat maakt het ook zeer moeilijk om te beoordelen hoe goed het verhaal is. Ik vond het bijvoorbeeld een fantastisch verhaal, maar ik ben dan ook een extreem intelligent, poëtisch, empathisch, briljant en filosofisch man. (Opgepast, ironie werkt niet meer in 2019.)

Als Louwes adem genoeg heeft om strips te blijven tekenen wordt hij een topper. Dat is veel lof voor een beginneling. Of hij ook een goed schrijver is valt zoals gezegd nog te bezien. Rosinski had natuurlijk zijn Van Hamme.

In de wandelgangen doen geruchten de ronde dat Louwes in samenwerking met verschillende scenaristen op enkele projecten broedt. Als hun scenario’s van hetzelfde niveau zijn als Louwes’ tekeningen beloof ik plechtig om mijn eerstgeborene aan de stripgoden te offeren.

Stephan Louwes – Limbo – Lux in Tenebris. Oogachtend. 96 pagina’s, hardcover. € 22,00.