Comics

Friday: Tijdloze klasse van detective-grootmeesters Ed Brubaker en Marcos Martin

De laatste jaren mag schrijver Ed Brubaker het stripverhaal dan grotendeels verlaten hebben voor scenariowerk voor televisie en animatie, toch blijft hij met tekenaar Sean Phillips zo nu en dan nieuw werk afleveren. Af en toe waagt hij zich ook nog aan een ander project, zoals Friday, samen met tekenaar Marcos Martin. Deze serie verscheen in negen digitale hoofdstukken via de site Panel Syndicate, een initiatief van Martin samen met scenarist Brian K. Vaughan (Saga). Die site brengt digitale strips van ambitieuze makers, via het verdienmodel waarbij de lezer mag betalen wat die wil. Image Comics bracht per drie hoofdstukken een papieren bundeling uit, waarvan recent de derde en laatste verscheen.

Friday Fitzgerald groeide op in het sfeervolle King’s Hill in New England. Samen met Lancelot Jones loste ze in haar jeugd tal van mysteries en misdaden op in samenwerking met de politie. Wanneer ze verder gaat studeren komt ze na enkele maanden opnieuw naar King’s Hill voor de feestdagen. Dan ziet ze ook Lancelot terug, en beginnen er zich tijdens de kerstperiode wel erg vreemde en dramatische gebeurtenissen af te spelen wanneer Lancelot en Friday opnieuw samen op pad gaan.

Brubaker omschreef Friday als een post-Young Adult verhaal. De YA-sfeer zit er zeker in, met ons tienerdetectiveduo dat zonder verdere vragen gewoon mee onderzoeken voert met de politie. Tegelijk zorgt Brubaker ervoor dat zijn personages net wat meer diepgang en nuance in zich dragen dan de gemiddelde YA-roman heeft. De setting van het fictieve King’s Hill is prachtig vormgegeven in een soort sprookjesachtige gotische sfeer met de oude gebouwen, bibliotheken, en sneeuw, veel sneeuw.

Marcos Martin heeft zich uitgeput in het vormgeven van een sluitend universum voor Friday. Alles zit juist en sluit aan bij de donkere, mysterieuze sfeer van het verhaal. Net die duisternis in combinatie met het hoopvolle werkt wonderwel en geeft Friday een heel eigen touch. De combinatie van tekenaar Martin en inkleurder Muntsa Vicente is een gekende succesformule uit Martins eerdere verhalen voor Panel Syndicate (o.a. The Private Eye en Barrier). Vicente wisselt moeiteloos tussen donkere scènes, felle magische gebeurtenissen en gezellige kerstmomenten.

Tussen 2000 en 2012 schreef Ed Brubaker actief voor de grote twee Amerikaanse stripuitgeverijen, DC en Marvel. Hij schreef verhalen voor tal van hun bekendste superhelden. Brubakers voorliefde voor misdaadverhalen deed hem echter stilaan het roer omgooien, met een sterke focus op zijn werk met Sean Phillips (o.a. Criminal, Reckless) en occasionele extra projecten. Sindsdien is zijn activiteit in de stripwereld sterk verminderd, maar het blijft een aangenaam weerzien. Er zijn immers maar weinig scenaristen die spanning en menselijke personages zo vakkundig kunnen combineren.

Friday is een perfecte pageturner voor de donkere najaarsdagen. Scenarist, tekenaar en inkleurder leveren stuk voor stuk topwerk af, wat een prachtresultaat oplevert in dit drieluik. Het lijkt in de sterren geschreven te staan dat Image ook een bundeling in een mooie hardcover van dit verhaal zal maken, wat helemaal perfect zou zijn om onder een kerstboom te leggen. Een hernieuwde samenwerking tussen deze stripmakers mag er dus zeker komen, liever vandaag dan morgen.

Marcos Martin & Ed Brubaker – Friday (3 delen). Image. 120 pagina’s (delen 1 & 2) en 136 pagina’s (deel 3). $16 per deel.