De-Vrouw-met-de-Ster.indd
Strips

De vrouw met de ster van Pastor is een desolaat Tarantino-script vol complexe mensen en een geweldsexplosie

Een vrouw heeft een ster op haar borst gespeld en bewaakt met hand en tand het ondergesneeuwde en onbewoonde gehucht Promesa. Wanneer cowboy Zachary onverwacht arriveert, doet deze Perla verwoede pogingen hem weg te jagen. Tevergeefs, want Zachary heeft een barre tocht afgelegd om de nederzetting te bereiken en geen andere opties. Hij is vastbesloten te blijven en vestigt hij zich één van de leegstaande houten kotten. Ontwapend en uitgeput. De twee leven enige tijd langs elkaar heen, totdat ze voorzichtig toenadering zoeken. Ze verlangen, maar niet om meer van elkaar te weten; ze verlangen zich dicht tegen elkaar aan te trekken.

Het prille contact wordt hard verstoord wanneer een brute marshall zich meldt voor de vrouw. Hij komt haar halen om haar voor het gerecht te brengen vanwege de moord op haar man. In een flits kiest Zachary partij en verdedigt haar, een besluit met vergaande gevolgen. Man en vrouw verjagen de marshall, maar weten dat vanaf nu de klok begint te tikken. Hij zal terugkomen, met versterking, en niet rusten voordat hij beiden te grazen heeft, dood of levend.

De plot van De vrouw met de ster is er eentje als zovelen. Een klassiek wraakverhaal in het Wilde Westen, weliswaar zonder indianen en in de sneeuw in plaats van de woestijn. De rode draad is rechtlijnig en leest als een trein. De hoofdpersonen worden geconfronteerd met een ware belegering en verweren zich als het A-Team in zijn beste tijd. Door een goede voorbereiding en slimme trucs weten ze zich onverwacht sterk te verdedigen. Eén voor één leggen de bad guys het loodje door de uitgekiende tactiek van het stel. De actie is spannend en creatief, al bekruipt af en toe het Home Alone gevoel.

Precies op het moment dat dit te sterk wordt, wisselt het verhaal naar terugblikken op het verleden van Zachary en Perla. Ook Zachary blijkt voortvluchtig en we leren over zijn jeugd. Zijn wrede vader maakte hem het leven zuur en dreef hem tot het uiterste. Zachary’s nachtmerries worden in vurige kleuren afgebeeld en blijken zowel het heden te verklaren als de toekomst te voorspellen. Via brokjes informatie die door middel van flashbacks worden opgetekend leren we ook waarom Perla vervolgd wordt voor moord. Dit alles leidt naar een onvermijdelijke finale die ons met adrenaline en een bevredigd gevoel achterlaat.

Met zijn grove penseelstreken kiest Anthony Pastor er duidelijk voor om niet al te veel details aan te brengen. De lijnen zijn dik en direct. Ook het kleurgebruik is weinig subtiel: Lichtblauw voor kou overdag, donkerblauw voor kou ’s nachts (het is vaak koud) en geel voor zon. Het is even wennen, maar past goed bij de vijandigheid van het landschap waar we in beland zijn. In deze omgeving is geen ruimte voor subtiliteit.

Het script van De vrouw met de ster had prima door Tarantino geschreven kunnen zijn. Op het eerste gezicht clichématige karakters ontwikkelen zich tot complexe mensen, leidend tot een onontkoombare geweldsexplosie. De desolate omgeving is het perfecte decor voor de jacht en ontsnapping en we worden op onze wenken bediend.

Perla is het sterkste karakter en geen kwetsbare vrouw die bescherming nodig heeft. Tussen al het mannelijke geweld is zij degene die de ster op haar borst als enige echt verdient.

Anthony Pastor – De vrouw met de ster. Lauwert Uitgeverij. 160 pagina’s hardcover. € 34,95