Berichten

Mijn top 5: Sabrina Kooijmans

Kies vijf boeken die je goed vindt en die je gevormd, beïnvloed of geïnspireerd hebben als stripmaker.  Die vraag stelden we aan niet zomaar een aantal stripmakers: wij kozen voor striptekenaars die we tegenkwamen op de Nieuwe Garde stripmarkt, bij de presentatie van Dit lichaam van ons in Haarlem en op plekken waar veel jonge makers zijn. Met het idee dat dat vast spannende lijstjes oplevert. In de tweede aflevering van deze zomerserie:

Sabrina Kooijmans

1 Jen Wang – De prins en de naaister (Van Goor)

Ik ben erg fan van het young adult genre, het leest lekker weg en het maakt vaak onderwerpen toegankelijk die misschien ver van je bed lijken. Zo ook De prins en de naaister. Frances is een doodgewone, maar erg getalenteerde kleermaker die heel bijzondere jurken maakt. Een van haar jurken is zo schandalig dat die de aandacht trekt van de prins, en hij besluit Frances een bezoekje te brengen in het geheim. Hij is namelijk zelf geïnteresseerd in het dragen van spraakmakende jurken. De manier waarop de personages zich ontwikkelen staat los van alle labels, hierdoor verloopt het verhaal heel vloeiend en maakt het best wel ingewikkelde emoties bespreekbaar. Soms heb je gewoon niet alle antwoorden, maar dat maakt je gevoel niet minder belangrijk. Oh, en Wangs tekenstijl is superdynamisch. Ik kan er geen genoeg van krijgen.

2 Gengoroh Tagame – My Brother’s Husband (Blackfriars)

Een lijstje van mij is niet compleet zonder een manga. Manga is namelijk enorm divers, en onder de boeken die nu worden vertaald zit ook een enorme hoeveelheid serieuze literatuur. Zo ook My Brother’s Husband, Mike besluit naar Japan te reizen om de tweelingbroer van zijn pas overleden man op te zoeken. Yaichi is een alleenstaande vader met alle gebruikelijke vooroordelen over homoseksuele mannen, maar goed fatsoen dwingt hem om zijn huis toch voor Mike open te stellen. Dit maakt My Brother’s Husband soms pittig om te lezen, Yaichi slikt veel, maar niet al zijn meest extreme gedachtes in. Hierdoor ontstaan situaties en gesprekken die herkenbaar zullen zijn binnen de queer community, al zijn deze gesprekken in het echte leven helaas vaak in minder veilige situaties. Dat maakt deze manga wel zo bijzonder in mijn mening. Tagame zet Yaichi niet neer als een slechte man, en als je door blijft lezen word je beloond met een gevoelig en hartverwarmend verhaal.

3 Ananth Hirsh & Yuko Ota – Barbarous (Johnny Wander)

Ik kan hier heel veel zeggen en dat ga ik ook doen, maar als de afbeelding genoeg is, ga dan gewoon vast naar deze link en geniet. Barbarous is een nog doorlopend verhaal van het duo dat ons ook Lucky Penny gaf, en ja, ze geven dit verhaal gratis online uit. Voor hen die dat prettiger vinden: via de webshop kun je ook de fysieke strip kopen. Het verhaal gaat over de kattige Percy die probeert te vluchten van haar vorige leven. Op die vlucht komt ze Leeds tegen, een reptielachtige man die werkt als conciërge in een wat ouder pand. Hij is een goedzak en zijn baas vindt dat hij wel wat hulp met een ruggengraat kan gebruiken. Het verhaal speelt zich af in een moderne setting met magie en mysterie. De tekenstijl valt in lijn met die van Wang, maar dit verhaal is voor een meer volwassen publiek. Ik kan dit verhaal niet genoeg aanraden, iedere keer sleept het me weer mee.

4 E.K. Weaver – The Less Than Epic Adventures Of TJ and Amal (Iron Circus)

Wederom een strip die als webcomic is begonnen, dus als je nog leesvoer zoekt, kun je direct beginnen. Deze comic ziet er net zo kriegelig uit als TJ, een van de hoofdpersonen, maar laat het je niet afschrikken want zelfs deze schetserige lijnen zijn al prachtig. TJ is een stoner die Amal treft in een hele moeilijke situatie. Dat is goed voor TJ want hij heeft een lift nodig en Amal zit ver genoeg in de put dat hij bereid is om alles achter te laten in een opwelling. De bestemming? Providence, Rhode Island, en ze beginnen in Berkeley CA. Voor de beeldvorming: dit gaat over een roadtrip dwars door de Verenigde Staten, van de westcoast naar de eastcoast. En tja, dat is een lange megasaaie rit. Tenminste, als je in minder goed gezelschap bent. Less Than Epic zegt het al een beetje, dit is geen avonturenstrip, maar het is allesbehalve vervelend. E.K. Weaver is supergoed in het schrijven van interessante dialogen, opgevolgd door ogenschijnlijk eenvoudige stille momenten. Het geheel bewaart een balans die me altijd is bijgebleven en die me vandaag ook nog inspireert.

5 Sterric – De vloek van rood (Scratch Books)

Ook uit Nederland komen hele mooie strips. Sterric brengt ons een meeslepend sprookje over heimelijke geliefden, occulte tradities, wolven en jagers. Zoals alles wat Sterric maakt is ook deze strip prachtig vormgegeven, met oog voor detail en bijzondere composities. Meer dan dat is het voor mij een bewijs dat we ook hier in Nederland snakken naar meer diversiteit op de boekenplank, want ook De vloek van rood heeft queer karakters, zonder dat het expliciet over queer zijn gaat. Dat vind ik er nu juist zo fijn aan. Vanaf de eerste bladzijde word je in het mysterie geworpen, en je komt er al heel snel achter dat logica weinig waarde heeft. Als je van een wat meer artistieke strip houdt raad ik deze van harte aan.