Berichten

Mijn top 5: Rachelle Meyer

Kies vijf boeken die je goed vindt en die je gevormd, beïnvloed of geïnspireerd hebben als stripmaker. Die vraag stelden we aan niet zomaar een aantal stripmakers: wij kozen voor striptekenaars die we tegenkwamen op de Nieuwe Garde stripmarkt, bij de presentatie van Dit lichaam van ons in Haarlem en op plekken waar veel jonge makers zijn. Met het idee dat dat vast spannende lijstjes oplevert. In de vijfde aflevering van deze zomerserie:

Rachelle Meyer

Boeken zijn altijd een veilige haven voor me geweest – een manier om te ontsnappen aan de wereld. Hetzelfde geldt voor strips. Ik verlangde ernaar om echt te kunnen verdwijnen in een wereld die ik zelf had bedacht. Daar kwamen de strips als medium om de hoek. In de webcomic Pulp en Circumstance vertel ik hoe de kennismaking met strips voor mij was.

Ik herinner me dat ik op 25-jarige leeftijd aan een stripverhaal begon, compleet met oversized Bristol karton en luxe pennetjes. Nadat ik had uitgerekend dat het ongeveer vijf jaar zou duren om het project af te maken, zakte de moed me in de schoenen en gooide ik alles weer weg. Maar strips bleven komen voor mij. Nu ik ouder en wijzer ben, en meer zittend werk doe, heb ik het uithoudingsvermogen om een langer project door te komen. En inspiratie haal ik uit de volgende strips:

1 Neil Gaiman & Dave McKean – Violent cases (Tundra)

Violent Cases opende mijn ogen voor het potentieel van strips als kunstvorm. Het tempo van de pagina’s, van de losse plaatjes tot het grotere geheel, is totaal inspirerend. Ik  ben nog steeds verbaasd over hoeveel van het verhaal wordt verteld door wat niet expliciet wordt gezegd.

 

2 Alison Bechdel – Fun home (Houghton Mifflin)

Dit boek leerde me dat persoonlijke verhalen van ongewone mensen perfect verteld kunnen worden via het stripmedium. Hoewel Bechdels nauwgezette tekenwerk het niet gemakkelijk maakt, was er iets aan dit boek dat me, net als punkmuziek, deed denken dat ik het ook zou kunnen. Haar werk gaf me het gevoel dat ik hier thuis hoor, als stripmaker.

3 Shaun Tan – De aankomst (Querido)

Mijn man kocht dit woordloze boek met de Nederlandse titel voor onze eerste kerst in Amsterdam. Het was een heel toepasselijk cadeau. Het geeft de immigrantenervaring prachtig weer. Het is overweldigend, zoals we het zelf ook meemaakten. En de verwondering van al het nieuwe, alle indrukken van een nieuw land, komt ook prachtig naar voren in het verhaal. 

4 Will Eisner – The Contract with God Trilogy (W.W. Norton & Company)

Hoe kan ik de legende Will Eisner weglaten? Ik heb een enorm ontzag voor Eisners tekenstijl en zijn manier van vertellen. Als ik moeite heb met het visualiseren van een pagina, sla ik zijn werk er soms op na om inspiratie op te doen.

 

5 Posy Simmonds – Gemma Bovery (Jonathan Cape)

Ik vind het geweldig hoe Posy Simmonds het klassieke stripidioom mengt met proza. Simmonds is op dit moment mijn grootste ‘cartoonist crush’, gewoon omdat ze zo verdomd slim en geraffineerd te werk gaat.