Redactie

Stefan NieuwenhuisStefan Nieuwenhuis is striprecensent en stripjournalist voor NRC, Tzum, Stripgids, Zone 5300 en Stripschrift. Daar deelt Stefan zijn enthousiasme voor strips, comics en manga. Hij heeft een zwak voor westernstrips, Sherlock Holmes en het werk van Will Eisner, Carole Maurel en Sam Henderson.
Stefan begon ooit als blaadjesmaker, met fameuze titels als Kartoen, Fresco en (tot op de dag van vandaag) Van Speijk.  Hij maakte samen met Maarten Vande Wiele de strip Doctor Carnacki en is de drijvende kracht achter Duplex, een internationaal poëtisch stripproject waarbij striptekenaars samenwerken met dichters. Er verschenen Nederlands-Vlaamse en een Britse versies; intussen staat een Spaanse editie in de steigers.
Naast zijn stripgerelateerde werkzaamheden is Stefan literair festivalprogrammeur. Dat er op festivals als Noorderzon en Sunsation toch vaak iets rond het beeldverhaal plaatsvindt, klinkt logisch. Over literatuur gesproken: begin 2020 verschijnt zijn nieuwe roman, die in het geheel niet over strips gaat.

Tzum
Persoonlijke website


Sigge StegemanSigge Stegeman meldde zich op zijn 21e bij het legendarische en helaas na 30 jaar ter zielen gegane stripinformatietijdschrift ZozoLala, waarvoor hij in totaal 15 jaar –  verspreid over een periode van 20 jaar – zou schrijven.
Van 2005 tot en met 2017 werkte hij als verkoper en inkoper bij Stripboekhandel De Noorman in Arnhem. Vanaf maart 2016 schreef Sigge een jaar lang van elk boek dat hij las een recensie, wat resulteerde in 366 stuks, te lezen op zijn tumblrblog Sigge Stript.
In 2015 begon hij te werken voor soul food comics, als rechterhand van oprichter Guus van Sonsbeek. Toen Guus begin 2017 kwam te overlijden nam Sigge het stokje van hem over en sindsdien is hij daarmee uitgever van “strips die je raken”.

soul food comics
Sigge Stript
ZozoLala


Peter MoerenhoutPeter Moerenhout werd in 2007 hoofdredacteur van het tijdschrift Plots Stripmagazine en later van Vlaanderens eerste digitale stripmagazine Stroke. Sindsdien publiceerde hij tal van kortstrips, recensies, kortverhalen, artikels over strips en interviews met stripmakers voor uiteenlopende bladen als De Standaard, Stripgids, Stripschrift, Zone 5300, Pulp Deluxe, De Stripspeciaalzaak.be, Brainfreeze, Veto, Stripelmagazine, Fist Full of Comics (Australië) en De Brakke Hond.
Hij is medeorganisator van evenementen zoals De Plastieken Plunk, een jaarlijkse prijs voor het beste kortverhaal, is voorzitter van De Stripgilde, en hij begeleidt nieuw striptalent.
Peter werkte samen met Maarten Vande Wiele aan de albums I Love Paris, I Hate Paris (vertaald naar het Engels, Deens, Frans, Italiaans en Engels) en Abba Zoekt Frida (Vertaald naar het Frans). Hij werkte ook samen met Rob Croonenborghs aan Tales From Beyond the Grave.

Stroke
De Plastieken Plunk
Persoonlijke website

Medewerkers

Teunis BuntTeunis Bunt is docent Nederlands bij Instituut Blankestijn, columnist, interviewer en redacteur. Op Bunt Blogt schrijft hij over wat hij gelezen, gezien of gehoord heeft.

Bunt Blogt


 

Ellen IJzermanEllen IJzerman begreep pas in 2009 waarom ze stripboeken zou moeten lezen, nadat ze omver geblazen was door Maus van Art Spiegelman. Sinds die ontdekking recenseert ze niet alleen fictie en non-fictieboeken, maar met enorm veel plezier en enthousiasme ook graphic novels. Dat deed ze eerst voor – het niet meer bestaande – Dizzie.nl en inmiddels voor Hebban.nl. Ze financiert haar leeshobby door op het wankele randje van ICT en Uitvoering te werken bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Hebban
GoodReads


 

Eva von StockhausenEva von Stockhausen werkte na haar studie Cultuurwetenschappen van 2007 tot 2016 als journalist en redacteur bij Out of Art Magazine. Dit internationale kunstblad was geheel gewijd aan Outsider Art en Art Brut. Toen deze rauwe kunst uit de marge zoetjesaan tot de mainstream kunstwereld ging behoren, verschoof haar interesse naar haar oude jeugdliefde: het stripverhaal. Nu is ze een nieuwsgierige en eclectische lezer van historische strips, comics en graphic novels. Sinds 2018 volgt ze de opleiding tot scenarioschrijver aan de Script Academy in Amsterdam. Zij is de enige student van haar jaar die de opgedane kennis en praktijkervaring hoopt te gaan gebruiken voor het maken van stripverhalen.

Out of Art


 

Tamara AnsingTamara Ansing besloot, nadat ze haar studie Comic Design aan ArtEZ Zwolle vroegtijdig had beëindigd, iets heel anders te doen: een studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Een afgeronde bachelor later bleek de verleidende roep van strips toch erg moeilijk te weerstaan en begon ze op eigen houtje strips te bestuderen. Op dit moment is ze in Groningen bezig met de research master Arts, Media and Literature studies, waar ze uiteraard zoveel mogelijk strips bij haar studie betrekt. Onder haar favoriete makers rekent ze o.a. Junji Ito, Jason Shiga, Sarah Jolley, Brecht Evens, Aimée de Jongh en Kate Beaton.

Essays in Comics


Marc Bastijns heeft van kindsbeen af een passie voor het beeldverhaal. Als student Germaanse Talen werkte hij in een ver verleden mee aan een radioprogramma over strips voor de Leuvense studentenradio Scorpio.
Sinds 2002 recenseert hij stripverhalen voor het online cultuurmagazine Enola.be.
Hij schreef eerder ook voor Stripspeciaalzaak, Stripgids en Ons Erfdeel. Compleet ongerelateerd aan het voorafgaande, speelt hij ook improvisatietheater. Beide interesses kwamen ooit samen in een geïmproviseerd stuk dat on the spot geïllustreerd werd door Kim Duchateau. Dus die strips kruipen toch echt wel overal tussen, de krengen.

Enola.be
Ons Erfdeel


Hans van SoestHans van Soest schreef achttien jaar voor het in 2011 ter ziele gegane stripinformatieblad ZozoLala. Maar als hij het niet laten kan, schrijft hij sindsdien wel eens wat over strips in het Algemeen Dagblad en Zone 5300. En als het bloed echt kruipt waar het niet gaan kan, brengt hij samen met zijn voormalige ZozoLala-kompanen een album uit (liefst zo onverkoopbaar mogelijke vertalingen van Franse strips over het Louvre). Leest niet alleen boeken met plaatjes.

ZozoLala


 

Roderick LeeuwenhartRoderick Leeuwenhart is schrijver en Japankenner. Hij schreef Pindakaas en sushi, een meeslepende en humoristische young adult-trilogie over en voor Japanliefhebbers in Nederland.
Daarnaast schrijft hij voor Aniway, een tijdschrift voor iedereen met een interesse voor Japan, en is hij een van de drijvende krachten achter de Nederlandse manga-uitgeverij Hanabi.

Uitgeverij Leeuwenhart
Aniway
Uitgeverij Hanabi


 

Marcel RuijtersMarcel Ruijters is stripauteur van een eigenzinnig oeuvre, waarvoor hij in 2015 werd bekroond met de Stripschapprijs. Zijn werk, waaronder Hieronymus – over Jeroen Bosch – en onlangs Het 9e Eiland, wordt hoog aangeschreven in Nederland en de rest van Europa.
Marcel is al jaren redacteur van Zone 5300, tijdschrift voor strips, cultuur en curiosa.

Persoonlijke website
Zone 5300


 

Moira MacfarlaneMoira Macfarlane, die het Instagram-account van 9e Kunst bijhoudt, is onderwijsassistente in het basisonderwijs – waar lezen begint – en voormalig graphic novelrecensent voor Hebban. Ze is een alleslezer met een grote liefde voor de combinatie tekst en beeld, dat verder gaat dan louter het bekende stripformat. Graag duwt ze wat stripclichés aan de kant om te laten zien hoeveel moois er is op dit gebied. Niet alleen voor de verstokte striplezer maar zeker ook voor nieuwe doelgroepen zoals jongeren en mensen die vermoeden dat er ondertussen toch meer moet zijn. Persoonlijke favorieten zijn het werk van Brecht Evens, Cyril Pedrosa en Taiyo Matsumoto, maar ook een oude stripklassieker als de Thorgal-reeks. Moira deelt wat ze leest graag op GoodReads. Daar vind je ook haar Hebban-recensies.

GoodReads