De combinatie van tekenaar Jean-Baptiste Andreae en scenarist Fabien Vehlmann staat garant voor een fikse dosis eigenzinnigheid. Met zijn eerdere werk, zoals Azimut en Mechanisch Land, staat de naam van Andreae al langer synoniem voor een uniek soort fantasy. Zijn werk staat veraf van de courante fantasystrips die veelal bol staan van geweld en spektakel, zonder zich al te veel te bekommeren om een meeslepend verhaal. Strips van Andreae zijn meestal veel zachter, en sluiten qua grafiek wat aan bij de zachte sprookjestekeningen van zelfs een Anton Pieck. Wellicht ook daardoor zijn zijn strips nooit echt grote verkoopskanonnen geworden, maar heeft hij wel een trouw en ruim publiek gevonden doorheen de jaren.
Fabien Vehlmann heeft zich door de jaren ook een publiek gevonden. Rond het jaar 2000 stond hij op het punt één van de grote nieuwe Europese stripscenaristen te worden. In die periode nam hij onder andere ook de hoofdreeks van Robbedoes & Kwabbernoot over, een reeks die in die tijd nog veel meer als een soort vlaggenschip uitgebaat werd door uitgeverij Dupuis. In die periode verschenen er her en der nieuwe reeksen van zijn hand. Toch is Vehlmanns naam sindsdien een kleine beetje blijven staan. Net zijn eigenheid en voorkeur voor eigen creaties leek hem daarin wat de das om te doen. Tegelijk bleef hij verder verhalen schrijven, zoals zijn eigen succesvolle jeugdreeks Alleen, met tekenaar Bruno Gazzotti.
Op Ogers Wijze is duidelijk het product van twee eigenzinnige stripmakers, die zich bewust ergens in de marges van het commerciële beeldverhaal ophouden. Zij houden zich een deel afzijdig van de laatste modes in de strip, ten voordele van hun eigen pad. In dit eerste deel van ‘een drieluik met afzonderlijke verhalen’ is het weeskind Wittekop de protagonist van dienst. Zij ontsnapt tot driemaal toe aan de pogingen van de ogers om haar en andere weeskinderen in hun kookpotten te doen belanden. De kookkunsten van ogers zijn wijd en zijd bekend, maar de ingrediënten en bereidingen zijn van het twijfelachtige soort. Wittekop wil haar gevangen genomen vrienden helpen uit de handen van de ogers.
Vehlmann heeft zich uitgesloofd in een puur sprookjesachtig verhaal in een gefantaseerde wereld. Humor en absurditeiten zijn nooit ver weg en zorgen er mee voor dat deze Op Ogers Wijze een opvallende nieuwe verschijning is in het stripaanbod. Voor de liefhebbers van klassieke fantasy en warme, gedetailleerde pagina’s is dit eerste deel van de trilogie een perfecte keuze. Het toont ten volle de kwaliteiten van de beide auteurs.
Jean-Baptiste Andreae & Fabien Vehlmann – Op Ogers Wijze 1: Driedubbel-dood. Daedalus. 80 pagina’s. € 24,95.